5 tips til å booste kreativiteten

I perioder kommer jeg inn i en skikkelig dårlig sirkel når det kommer til kreativitet. Om det er mangel på tid, inspirasjon eller lyst varierer. Men uavhengig av årsak kan det ofte være vanskelig å komme igang igjen etter en slik periode. Her er 5 tips som pleier å hjelpe meg.

1. Dropp forventningene

Spesielt hvis det er veldig lenge siden sist blir terskelen for å sette i gang igjen så utrolig høy. Hver strek på papiret må liksom være perfekt. Da ender det ofte med at jeg utsetter hele greia enda lengre. Derfor er mitt første punkt på listen å droppe forventningene. For å klare dette må jeg ofte ta i bruk noen av teknikkene i punkt 2.

2. Endre fremgangsmåte

Bruk en klokke/timer.
For å ikke henge meg opp i mine egne forventninger pleier jeg ofte å gjøre noen øvelser som tvinger meg i gang. Jeg kan for eksempel finne et tilfeldig bilde på pinterest, sette en timer på 10min og så tegne så langt jeg rekker på denne tiden. Da blir jeg tvunget til å sette i gang kjapt, og jeg har ikke noe krav om at det skal bli veldig likt det bildet jeg ser etter – poenget er bare å produsere noe.
Ofte bruker jeg tusj/penn også slik at jeg ikke har mulighet til å viske, og ikke kan henge meg opp i detaljer på samme måte.

Gjør ting på en annen måte enn du pleier.
Er du høyrehendt – tegn med venstre hånd. Skriver du normalt noveller – skriv et dikt på rim. Mal med fingrene, bruk en gaffel i stedet for pensel, bruk kaffe i stedet for maling. Mulighetene er mange.

3. Prøv noe helt nytt

Min erfaring er at det er enklere å være kreativ når jeg prøver noe nytt. Det kommer nok en gang tilbake til mine egne forventninger. Jeg har ingen forventninger til at ting jeg aldri har prøvd før skal bli bra, så da er det jo bare å kjøre på!

Hva med å bruke neglelakk for å lage marmor-mønster på kopperbruke bareberskum og konditorfarge for å lage marmor-kort (ja faktisk!), eller lage en betongkrakk?

4. Bli inspirert av andre

Ta deg en tur på et museum eller et galleri. Eller hvis du ikke vil forlate huset, ransak instagram, pinterest, eller finn kreative blogger – internett er fullt av kreative mennesker. La deg inspirere!

5. Se tilbake på ting du har gjort før

Ofte når jeg jobber med en illustrasjon så har jeg flere ideer om hva resultatet kan bli – men jeg må jo velge en retning. Men hvis jeg tar en titt gjennom gamle illustrasjoner så kan jeg plutselig komme på en ide jeg hadde tidligere. Og den ideen kan være akkurat det jeg trengte for å bli inspirert til å sette i gang med noe nytt.

Mangler listen min noe? Hva pleier du gjøre hvis kreativiteten stopper opp? 🙂

Lagre